Savanții: Aproape jumătate din cele mai mari orașe din China se scufundă încet sub ape

Aproape jumătate dintre cele mai mari orașe din China se scufundă încet sub ape din cauza tasării terenurilor, potrivit unor date recente furnizate de cercetători chinezi și americani.

La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Pedagogică din China de Sud, Universitatea din Beijing și Universitatea din Houston, SUA. Aceștia au prezentat concluziile muncii lor în revista Science.

Radarele de satelit au dezvăluit că aproximativ jumătate dintre cele mai mari orașe din China se scufundă încet sub apă din cauza cedării terenului. Cercetătorii chinezi și americani au ajuns la concluzia că 82 de orașe mari din țară sunt predispuse la o tasare moderată până la severă a terenului. Acest fenomen crește riscul de inundații pentru locuitorii din zonă.

Oamenii de știință au folosit date din satelit și interferometrie radar spațială pentru a analiza schimbările de altitudine ale peisajelor urbane în perioada 2015-2022. Ei au descoperit că 45% din zonele urbane din China se așează mai repede de trei milimetri pe an, iar 16% cedează cu o rată de peste 10 milimetri pe an. Aceste schimbări afectează o mare parte din populația țării.

Printre marile orașe afectate de tasarea terenurilor, Shanghai se remarcă în mod deosebit, care s-a scufundat deja cu aproximativ trei metri în ultima sută de ani. Orașele Beijing și Tianjin se confruntă, de asemenea, cu probleme grave de tasare. 

În China, tasarea terenurilor nu este cauzată doar de extragerea excesivă a apelor subterane, ci și de alți factori, cum ar fi greutatea clădirilor. Oamenii de știință avertizează că, până în 2120, înălțimea relativă a zonelor de coastă ale țării ar putea fi sub nivelul mării, ceea ce ar putea reprezenta riscuri și provocări suplimentare pentru societate. Aceste noi date vor ajuta autoritățile chineze să dezvolte o mai bună gestionare a riscurilor și strategii de apărare împotriva inundațiilor pentru orașe, inclusiv planificarea construcției de diguri și a altor proiecte de infrastructură.