STUDIU: Șerpii veninoși ar putea migra în masă din cauza încălzirii globale

Cercetătorii au modelat distribuția geografică a 209 specii pentru a vedea unde ar putea găsi șerpii condiții climatice favorabile până în 2070.

Potrivit unui studiu publicat în revista Lancet Planetary Health, este posibil ca schimbările climatice să ducă la o migrație pe scară largă a șerpilor veninoși către noi regiuni. Multe țări nu sunt pregătite pentru afluxul de noi specii, scrie The Guardian.

Având un climat mai cald, se preconizează că Nepal, Niger, Namibia, China și Myanmar vor primi cele mai multe specii de șerpi veninoși din țările vecine. Habitatul unor specii, cum ar fi vipera vest-africană din Gabon, va crește cu 250%. Se preconizează că arealele de răspândire ale șarpelui european și ale viperei cu corn se vor dubla până în 2070. Cu toate acestea, unii șerpi, inclusiv vipera variabilă de tufiș endemică din Africa și vipera americană, vor pierde peste 70% din aria lor de răspândire.

„Studiul nostru arată că, atunci când șerpii veninoși încep să apară în zone noi, este un semnal de alarmă pentru ca noi să începem să ne gândim la modul în care ne putem menține pe noi înșine și mediul înconjurător în siguranță”, au declarat autorii studiului pentru publicație.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că între 1,8 și 2,7 milioane de persoane sunt mușcate de șerpi veninoși în fiecare an, ceea ce duce la 138.000 de decese și cel puțin 400.000 de amputări și invalidități permanente. În 2017. OMS a clasat otrăvirea prin mușcătură de șarpe ca fiind o boală tropicală neglijată cu cea mai mare prioritate.

„Acum, în sfârșit, înțelegem mai bine modul în care șerpii își vor schimba distribuția din cauza schimbărilor climatice, dar există, de asemenea, o preocupare serioasă că vor mușca mai mulți oameni dacă temperaturile mai ridicate, fenomenele meteorologice umede severe și inundațiile vor disloca activ șerpi”, a comentat Anna Pintor, cercetător în cadrul Unității de boli tropicale neglijate a OMS. – Trebuie să înțelegem urgent mai bine cum anume va afecta acest lucru locul în care oamenii vor fi mușcați și câte persoane vor fi mușcate, astfel încât să ne putem pregăti.”