Studiu: Aragazurile cu gaz din locuințe cresc riscul de boli respiratorii

Studiul a constatat că persoanele care locuiesc în case cu aragazuri pe bază de gaz sau propan sunt expuse la niveluri semnificativ mai ridicate de dioxid de azot (NO2) decât cele care locuiesc în case cu aragazuri electrice.

Studii recente privind poluarea aerului în locuințele din SUA au demonstrat că utilizarea aragazurilor cu gaz și propan crește riscurile pentru sănătate din cauza dioxidului de azot (NO2), care este un catalizator pentru boli precum astmul. Chiar și în dormitoarele aflate departe de bucătării, concentrațiile de NO2 depășesc adesea standardul de sănătate atunci când aragazurile sunt în funcțiune și chiar și după ce au fost oprite timp de câteva ore.

În timp ce mașinile și camioanele care ard combustibili fosili contribuie în mod semnificativ la poluarea generală cu NO2, aragazurile cu gaz și propan sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de această substanță. În SUA, amestecul de poluanți provenit de la astfel de aragazuri poate fi responsabil pentru până la 200.000 de cazuri de astm infantil.

Trecerea de la aragazurile cu gaz la aragazurile electrice are beneficii directe pentru sănătate și climă. O analiză a unui program de electrificare a gospodăriilor din Ecuador arată că trecerea la acest tip de aragaz reduce emisiile și ratele de spitalizare mai repede decât se aștepta.

Expunerea pe termen lung la NO2 în casele cu aragazuri cu gaz poate provoca mii de decese în fiecare an.

Rezultatele studiului arată, de asemenea, că utilizarea aragazurilor cu gaz sau propan crește, în medie, nivelurile de NO2 din interior cu aproximativ 4 părți pe miliard pe an. Acest lucru este cu mult peste nivelurile de NO2 care sunt considerate sigure pentru aerul exterior.

Aragazurile electrice nu emit NO2, iar trecerea la acestea poate reduce semnificativ riscul de expunere la poluanți în locuințe. În cazul în care nu este posibilă trecerea la aragazuri electrice, autorii recomandă utilizarea mai frecventă a evacuării și ventilației pentru a reduce riscurile pentru sănătate.