Parlamentul European a aprobat reducerea obiectivelor climatice pentru agricultori

Fermele mici, de până la 10 hectare, vor fi scutite de controale și amenzi pentru încălcarea normelor. Deputații europeni au aprobat o revizuire a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a ușura povara administrativă a agricultorilor din UE, informează serviciul de presă al Parlamentului European.

Se menționează că decretul trebuie să fie aprobat de parlament, iar apoi fermierii vor putea solicita sprijin financiar din partea UE, sub rezerva „avertismentelor” de mediu revizuite.

Revizuirea PAC modifică regulile privind cele trei condiții de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanțare. De asemenea, oferă o mai mare flexibilitate țărilor UE pentru a stabili excepții de la standardele PAC în cazul în care există probleme cu aplicarea acestora. Se pare că fermele mici, cu o suprafață de până la 10 hectare, vor fi scutite de controale și amenzi pentru încălcarea anumitor norme PAC.

În ceea ce privește agricultura, obiectivele pentru 2030 sunt deosebit de ridicate:

  • un sfert din agricultura UE ar trebui să fie „organică”;
  • utilizarea pesticidelor ar trebui redusă cu 50%;
  • utilizarea îngrășămintelor cu 20%;
  • utilizarea antimicrobienelor în agricultură și acvacultură cu 50%;
  • deșeurile alimentare din producție ar trebui reduse cu 50%.

În Republica Cehă, în februarie 2024, sute de fermieri au protestat împotriva Green Deal, care impune restricții pentru a combate schimbările climatice, prețurile ridicate la energie și birocrația.