Potrivit unui studiu publicat în The Lancet, populația lumii va începe să scadă în următoarele câteva decenii din cauza unei scăderi accentuate a ratei natalității, iar declinul ar putea să nu fie niciodată compensat.
Studiul, care a fost sponsorizat de Fundația Bill și Melinda Gates, indică faptul că, până în 2050, 155 dintre cele 204 țări din lume vor avea rate de fertilitate mai mici decât cele necesare pentru a menține nivelurile actuale ale populației.
În prezent, rata totală de fertilitate la nivel mondial este de 2,23, puțin peste 2,1, nivelul minim necesar pentru o creștere durabilă a populației. Această rată a scăzut de la 4,84 în 1950 și se preconizează că va scădea la 1,83 până în 2050 și la 1,59 până în 2100.
De asemenea, studiul prevede că, până în 2100, doar 26 de țări vor avea rate de natalitate mai mari decât cele de mortalitate, iar cea mai mare parte a lumii va cunoaște un declin natural al populației. Declinul demografic ar fi primul de o asemenea amploare din ultimele șapte secole. Ultima dată când a avut loc o astfel de situație a fost după pandemia de ciumă bubonică cunoscută sub numele de „Moartea Neagră”, care a ucis 50 de milioane de oameni la mijlocul anilor 1300 și a redus populația lumii de la 400 de milioane la 350 de milioane.
Realitatea crudă este că ratele de fertilitate sunt în scădere în întreaga lume, iar aproape fiecare țară va avea o populație în scădere până la sfârșitul secolului.
Dr. Natalia Bhattacharjee, unul dintre coautorii studiului, subliniază că scăderea fertilității „va schimba complet economia globală și echilibrul internațional al puterii și va necesita o regândire a structurilor societale”.