Acumulările de deșeuri din plastic formează noi insule în oceanele lumii

Un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology (ES&T) arată că poluarea cu plastic se răspândește chiar și în zonele protejate, cum ar fi Papahānaumokuākea Marine National Wildlife Refuge, la nord-vest de Hawaii. Concluziile se bazează pe datele colectate în timpul unei expediții de cinci săptămâni care a traversat Oceanul Pacific de Nord de la Vancouver până la Singapore.

Oamenii de știință din Germania, reprezentând Centrul Helmholtz pentru cercetări de mediu și Centrul pentru cercetări polare și marine al Institutului Alfred Wegner, au prelevat probe din apele de suprafață între Vancouver, Canada, și Singapore și au descoperit concentrații ridicate de plastic în toate locurile studiate, inclusiv în largul oceanului, care anterior fusese considerat relativ curat.

Profesorul de ecologie chimică Annika Jahnke, unul dintre autorii studiului, notează:

  • Deșeurile de plastic au afectat toate ecosistemele oceanice și continuă să se acumuleze.
  • Noi pete de gunoi se formează în locuri neașteptate, ceea ce agravează problema.
  • Este nevoie de acțiuni urgente pentru a reduce cantitatea de plastic care intră în ocean.

„Am ales în mod deliberat locații cu niveluri diferite de poluare cu plastic, incluzând atât zone bine studiate, cum ar fi Great Pacific Garbage Patch, cât și cele pentru care existau puține sau deloc date. Printre acestea din urmă se numără o rezervație marină la nord-vest de Hawaii și Papahānaumokuākea National Marine Monument”, a adăugat Annika Jahnke.

Oamenii de știință au fost deosebit de nedumeriți de descoperirea unor niveluri ridicate de deșeuri de plastic în apele protejate ale Oceanului Pacific, ceea ce contrazicea previziunile modelelor. Potrivit profesorului Jahnke, deșeurile de plastic afectează toate nivelurile ecosistemelor marine și continuă să se acumuleze în mediul acvatic, după cum a demonstrat descoperirea de particule de plastic în fiecare probă de apă prelevată în timpul expediției.

Sursa foto:phys.org