Presiunea ridicată a apei la duș poate deveini o modalitate de a economisi apă

Consumul de apă a devenit un domeniu cheie al preocupărilor legate de mediu, având în vedere deficitul resursei, precum și amprenta de carbon asociată cu colectarea, tratarea, furnizarea și – în cazul celor mai frecvente dușuri – încălzirea.

După ce au examinat mai multe date, cercetătorii din Anglia au observat că, pentru orice debit de apă dat, dușurile cu presiune mai mare au fost asociate cu un consum mai mic de apă în comparație cu dușurile cu presiune scăzută. Această constatare interesantă sugerează că, deși dușurile cu debit redus folosesc pur și simplu mai puțină apă decât cele cu debit ridicat, dușurile cu presiune ridicată conduc la timpi de duș mai scurți, ceea ce, în cele din urmă, reduce consumul de apă, titrează The Guardian.

Potrivit profesorului de psihologie a mediului Ian Walker de la Universitatea Swansea, Țara Galilor, Marea Britanie, cea mai bună soluție este un duș cu presiune înaltă și debit redus. Cu toate acestea, experții solicită continuarea cercetărilor în acest sens pentru a afla de ce creșterea presiunii apei reduce consumul și până la ce punct o presiune mai mare încetează să mai economisească apă.

În plus, un cronometru vizibil în duș poate avea, de asemenea, un impact suplimentar asupra reducerii timpului de duș prin împiedicarea unei creșteri treptate a duratei dușului. Acest studiu a furnizat date valoroase privind consumul de apă, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele și pentru a le adapta la condițiile de domiciliu.