Din perspectiva informaticii, există cel puțin trei niveluri de supraîncărcare cu informații: mecanisme neuronale și cognitive la nivel individual, informații și decizii la nivel de grup și interacțiuni la nivel social între indivizi, grupuri și furnizori de informații.
Oamenii de știință de la Institutul Politehnic Rensselaer, SUA, avertizează asupra unui nou pericol care ne amenință nu numai sănătatea, ci și întreaga societate. Aceștia l-au numit „supraîncărcare informațională” și consideră că este echivalent cu poluarea mediului. Odată cu apariția internetului și a telefoanelor inteligente, oamenii se confruntă cu o cantitate uriașă de date pe care adesea nu le pot procesa în mod corespunzător. Acest lucru duce la dificultăți în evaluarea informațiilor și în luarea deciziilor, menționează phys.org.
Mai mult, „supraîncărcare informațională” poate duce la o implicare socială limitată, la scăderea performanțelor profesionale, la pierderea motivației și la emoții negative. Economiștii estimează că, la nivel mondial, costul combaterii acestei probleme ar putea necesita până la 1 000 de miliarde de dolari.
Ideea de a studia acest fenomen a apărut în cadrul unei conferințe internaționale în urmă cu doi ani, iar de atunci cercetătorii au primit sprijin din partea Uniunii Europene. Aceștia solicită continuarea cercetărilor în acest domeniu și introducerea educației în domeniul ecologiei informației în programele școlare.
Experții compară „supraîncărcarea informațională” cu alte probleme istorice ale societății, cum ar fi poluarea. Ei subliniază necesitatea unor eforturi comune pentru a aborda această problemă complexă, care poate afecta grav societatea noastră în ansamblu.