Un studiu realizat de oamenii de știință italieni prezintă dovezi convingătoare care stabilește relația dintre microplasticul present în artere și creșterea bolilor cardiovasculare și a riscului de deces, titrează USATODAY.
În studiul, publicat în revista New England Journal of Medicine, autorii afirmă că persoanele care aveau microplastice în plăcile arteriale care înfundau arterele gâtului erau de 4,5 ori mai predispuse la atac de cord, accident vascular cerebral sau deces decât cele ale căror plăci nu conțineau plastic. Aceste constatări au fost făcute după ce au analizat datele de la 257 de pacienți între 2019 și 2020. Cercetătorii au stabilit că 58% dintre ei, în plăcile lor arteriale conțineau anumite cantități de microplastice, în principal polietilenă și policlorură de vinil.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, particule străine vizibile cu margini zimțate în depozitele de grăsime, confirmând pătrunderea microplasticelor în artere. Această constatare a fost însoțită de niveluri crescute ale markerilor inflamatori la pacienții cu niveluri mai ridicate de microplastice.
După ce au urmărit pacienții timp de 34 de luni, cercetătorii au descoperit că rata atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a mortalității la persoanele cu microplastice și markeri inflamatori a fost de 4,5 ori mai mare decât la cei care nu aveau microplastice în artere.
Dr. Philip Landrigan, șeful programului Global Public Health and Common Good Program de la Boston College, consideră că studiul este o provocare pentru a acționa. El subliniază necesitatea de a limita utilizarea plasticului ca parte a unei strategii de combatere a schimbărilor climatice și de îmbunătățire a sănătății.
Studiul realizat de Dr. Topol, cardiolog și vicepreședinte executiv al Scripps Research, confirmă problema gravă pe care o reprezintă microplasticele pentru sănătatea cardiovasculară. El face apel la un studiu mai serios al problemei și la acțiuni concrete pentru a reduce utilizarea plasticului în viața de zi cu zi.