Parlamentul European a susținut extinderea REP la producătorii de îmbrăcăminte și saltele

UE generează anual 12,6 milioane de tone de deșeuri textile, dintre care 5,2 milioane de tone de îmbrăcăminte și încălțăminte. Parlamentul European a adoptat propuneri pentru o mai bună prevenire și reducere a deșeurilor alimentare și textile în UE, în special la capitolul responsabilitatea extinsă a producătorilor.

Deputații europeni au convenit să extindă REP la producătorii sau comercianții cu amănuntul de îmbrăcăminte și accesorii, încălțăminte, pături, perdele, saltele și covoare și alte produse textile, potrivit biroului de presă al Parlamentului European.

Conceptul de reciclare propus a fost susținut de 514 deputați europeni. Cu toate acestea, documentul ar trebui să fie analizat de noul Parlament European după alegerile din 6-9 iunie. Se menționează că producătorii și vânzătorii vor trebui să ramburseze costurile de colectare, sortare și reciclare a acestora. Noile reguli se vor aplica, de asemenea, bunurilor care conțin materiale textile, cum ar fi pielea, pielea compozită, cauciucul sau plasticul.

Biroul de presă a explicat că statele membre vor trebui să introducă aceste sisteme peste 18 luni de la intrarea în vigoare a directivei. Acesta a adăugat că, de asemenea, conceptul stabilește obiective mai stricte pentru reducerea deșeurilor alimentare. Astfel, până la sfârșitul anului 2030, reducerea acestor deșeuri ar trebui să ajungă la: cel puțin 20% în industria și producția alimentară; 40% pe cap de locuitor în comerțul cu amănuntul, restaurante, catering și ferme.

„Parlamentul a propus soluții specifice pentru a reduce risipa de alimente, cum ar fi popularizarea fructelor și legumelor „urâte”, monitorizarea practicilor de piețele neloiale, clarificarea etichetării date de expirare a produsului și donarea de produse nevândute, dar comestibile. În ceea ce privește textilele, dorim să includem, de asemenea, casele, covoarele și saltelele, precum și vânzările prin intermediul platformelor online”, a declarat europarlamentarul Anna Zalewska.

Amintim că, la nivel mondial, designerii și brandurile de couture dezvoltă moda ecologică, care presupune dezvoltarea modei „lente”, decarbonizarea producției și reducerea la minimum a deșeurilor.