Evaluarea riscurilor de către Agenția Europeană de Mediu (AEM) a dezvăluit că Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice în ascensiune rapidă, în special pentru creșterea numărului de incendii de pădure, fenomene meteorologice extreme etc.
Unele riscuri climatice au atins deja niveluri critice, iar altele, în lipsa unor măsuri decisive, ar putea atinge acest nivel, sau chiar catastrofal, până la sfârșitul secolului, relatează The Guardian.
Raportul a subliniat că sunt necesare mai multe acțiuni pentru a aborda jumătate din cele 36 de riscuri climatice semnificative cu impact potențial grav. Alte cinci riscuri necesită acțiuni urgente.
„Noua noastră analiză demonstrează că Europa se confruntă cu riscuri climatice urgente care cresc mai repede decât gradul de pregătire al societății noastre”, a declarat Lina Julia-Mononen, director executiv al AEM.
Se remarcă că riscurile cele mai mari sunt: stresul termic; inundațiile bruște; amenințarea sănătății ecosistemelor costiere și marine; nevoia de fonduri de solidaritate pentru recuperarea în caz de dezastre; distrugerea culturilor; incendiile de pădure care amenință oamenii și natura.
Potrivit expertului în schimbări climatice Robbert Bisbroek, ritmul de adaptare la aceste riscuri nu este suficient de rapid.
Raportul a avertizat, de asemenea, că Europa subestimează riscurile care vin în avalanșă. Astfel, vremea caldă va usca sudul Europei, ucigând culturile și reducând rezervele de apă, ceea ce va exacerba riscul de incendii de vegetație. În plus, solurile se vor întări din cauza căldurii, ceea ce va crește probabilitatea unor inundații bruște.
„Riscurile depășesc pur și simplu evoluțiile politice”, a declarat Blaž Kurnik, șeful echipei de influențe și adaptare din cadrul AEM.
Se remarcă faptul că Europa s-a încălzit mai mult decât orice alt continent de la revoluția industrială încoace. În plus, continentul se încălzește de două ori mai mult decât media globală din cauza emisiilor provenite de la combustibilii fosili.