Australia investește 92 de milioane de dolari pentru a construi un puternic centru de hidrogen verde

Guvernul federal și cel al Australiei de Vest au anunțat o investiție de 140 de milioane de dolari australieni (92 de milioane de dolari) pentru construirea unui centru de hidrogen în Pilbary, Australia de Vest, care va produce 492.000 de tone de H2 verde pe an.

Hub-ul va fi un centru important pentru producția și exportul de hidrogen și ar putea deveni o „poartă internațională” pentru producția de oțel verde și de fontă brută, potrivit Kallanish.

Menționăm că guvernul federal și cel de stat s-au angajat fiecare cu 70 de milioane de dolari australieni pentru a construi infrastructura pentru exporturile de hidrogen și generarea de energie regenerabilă: o conductă pentru transportul hidrogenului și amoniacului între zonele industriale strategice din Maitland și Burrup; modernizarea infrastructurii cheie de la Lumsden Point (Port Hedland); crearea unei capacități de energie verde de până la 5GW; și sprijinirea unui institut de formare și cercetare în domeniul energiei curate pentru a educa locuitorii din Pilbari.

Se menționează că centrul va începe construcția în 2024 și va fi pus în funcțiune, în mod provizoriu, la mijlocul anului 2028. Capacitatea sa de producție va fi de aproximativ 492.000 de tone pe an, ceea ce este suficient pentru a alimenta 26.000 de vehicule grele. Se așteaptă ca centrul să creeze aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

Premierul Australiei de Vest, Roger Cook, a subliniat că hub-ul este o parte esențială a obiectivului guvernului de a face din Australia de Vest un centru global de energie curată. Proiectul va permite exportul de hidrogen în Asia, contribuind la consolidarea și diversificarea economiei în viitor.

„Australia de Vest este deja un lider mondial în ceea ce privește mineritul și exportul de minerale, iar acum este pe cale să devină principalul furnizor mondial de hidrogen”, a declarat ministrul australian al schimbărilor climatice și energiei, Chris Bowen.