La Lyon, Verzii Europeni și-au ales liderii și un program pentru viitoarele alegeri din vară

La Lyon, Franța, în perioada 2-4 februarie 2024, a avut loc  Congresul extins al Partidului Verde European, unde au fost aprobate mai multe decizii.

După ce i-au ales pe cei care vor conduce listele partidelor la alegerile europene, Verzii și-au aprobat programul european. Delegații au adoptat manifestul în cadrul unei conferințe desfășurate duminică la Lyon. Documentul va servi drept program comun pentru toate grupurile Verzilor de pe continent, înainte de votul din iunie pentru alegerea membrilor noului Parlament European. Dar este, de asemenea, o foaie de parcurs pentru următorii 5 ani de activitate în structurile de putere europene. Prioritatea este acordată consolidării Pactului Verde cu o mai mare justiție socială.

Mélanie Vogel, copreședinte al Partidului Verzilor Europeni (senator din Franța)a declarat: ”Primul capitol face apel la un pact verde și social. Este un mod de a explica de ce, în timp ce unii încearcă să îi facă pe oameni să creadă că ecologismul este dușmanul justiției sociale, noi demonstrăm că, dimpotrivă, nu numai că nu este un dușman, dar este singura soluție credibilă pentru justiția socială în prezent. Este răspunsul la criza puterii de cumpărare, care este principala preocupare a europenilor de astăzi.”

De asemenea, Verzii au acordat prioritate protecției democrației și statului de drept în Uniunea Europeană. În cele din urmă, mișcarea Verzilor dorește să găsească răspunsuri la întrebările legate de tensiunile geopolitice.

„Verzii” lucrează la acest manifest de aproape un an. Pe lângă partidele naționale, au purtat discuții cu reprezentanți ai societății civile și ai comunității de afaceri. Pe baza rezultatelor acestei munci, partidul este încrezător că discursul de mediu are încă un loc important, în ciuda apelurilor din Europa pentru o pauză în eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Rasmus Nordqvist, Partidul Verde European (membru al comisiei): „Ceea ce aud din partea tuturor mișcărilor, ONG-urilor, companiilor, este un apel la o tranziție ecologică ambițioasă. Și dacă o facem împreună, dacă alegem cu adevărat să o facem, dacă prezentăm un plan, atunci și sectorul privat se va alătura. În momentul de față, aud aripa dreaptă spunând să anulăm Green Deal, să oprim orice discuție despre tranziție. Dar nu asta aud când vorbesc cu societatea civilă și cu sectorul privat. Ceea ce își doresc cu adevărat este un plan care să ducă înainte, nu înapoi.”

Acest program este cel pe care cei doi lideri ai listei verzi, Terry Reintke și Bas Eickhout, vor trebui să îl susțină. Ambii lideri și partidul în ansamblul său sunt încrezători că vor reuși să infirme sondajele care prevăd alegeri dificile pentru „Verzi”.

Menționăm că la Lyon s-a aflat și delegația Partidulul Verde Ecologist din Republica Moldova

Sursa: euronews.com