Schiorii răspândesc „substanțe chimice veșnice” în zăpada de pe pârtiile de schi. Pe măsură ce zăpada se topește, aceste substanțe chimice intră în apele subterane și se depun în sol, scrie The Guardian.
Substanțele per- și polifluoroalchilice sunt un grup de aproximativ 10.000 de substanțe chimice artificiale care sunt utilizate pe scară largă în industrie, în special în fabricarea multor produse de consum. Din cauza rezistenței lor la descompunerea în mediul înconjurător, acestea au fost numite „substanțe chimice veșnice”.
Cercetările efectuate de Institutul James Hutton din Aberdeen și de Universitatea din Graz, Austria, au constatat că 14 tipuri diferite de substanțe chimice per- și polifluoroalchilice, utilizate în mod obișnuit în ceara de schi, au fost descoperite în solurile stațiunilor de schi din Alpii austrieci. Aceste stațiuni aveau concentrații semnificativ mai mari de substanțe chimice decât cele din stațiunile în care turiștii nu schiază. Cercetătorul principal Victoria Muller a declarat că, chiar și acolo unde nu se schiază, există totuși o mică creștere a concentrațiilor acestor compuși chimici, deoarece aceștia s-au răspândit foarte mult în mediul înconjurător în ultimii ani.
Schiorii folosesc ceară pentru a-și face schiurile mai alunecoase, astfel încât să poată schia mai repede pe pârtie. Cercetările au demonstrat că substanțele chimice din ceară rămân în zăpadă mult timp după ce schiorul ajunge la baza pârtiei. Ceara de schi care conține substanțe chimice per- și polifluoroalchilice a fost recent interzisă în unele dintre stațiunile de top și în competițiile profesionale din cauza toxicității.