China a creat o baterie nucleară pentru smartphone-uri care nu are nevoie să fie încărcată

Compania chineză Betavolt a anunțat crearea unei baterii nucleare „eterne”. Aceasta este prima baterie miniaturală din lume care folosește energia nucleară. Dezvoltatorii au plasat 63 de izotopi nucleari într-un modul mai mic decât o monedă.

Noua baterie poate genera electricitate timp de 50 de ani, fără a necesita încărcare sau întreținere. Compania a intrat în etapa de testare pilot și dorește să aducă noul produs pe piața comercială pentru a fi utilizat în telefoane și drone. De asemenea, bateria nucleară va fi utilă în industria aerospațială, în echipamente de inteligență artificială, dispozitive medicale, microprocesoare, senzori și microroboți.

Bateria funcționează prin convertirea energiei eliberate de izotopii ce se descompun în electricitate. Oamenii de știință din Uniunea Sovietică și din Statele Unite au reușit să dezvolte tehnologia pentru a o utiliza în nave spațiale, sisteme subacvatice și stații de cercetare la distanță, însă bateriile de fuziune erau scumpe și voluminoase.

Bateria nucleară Betavolt poate furniza 100 de microwați de energie și o tensiune de 3V, măsurând 15x15x5 milimetri cubi. Compania intenționează să producă o baterie de 1 watt până în 2025. Bateria multistrat nu va lua foc și nu va exploda ca răspuns la o expunere bruscă și este capabilă să funcționeze la temperaturi cuprinse între -60 și 120°C.

„Bateriile pe energie atomică sunt sigure pentru mediu. După o perioadă de dezintegrare, 63 de izotopi sunt transformați într-un izotop stabil de cupru – acesta nu este radioactiv și nu reprezintă o amenințare pentru mediu”, dau asigurări dezvoltatorii.