Grecia introduce taxa „climatică” pentru turiști

Autoritățile grecești, care au fost grav afectate de incendii de pădure și inundații anul trecut, au introdus o nouă taxă pentru turiști – o taxă de reziliență la schimbările climatice. În acest fel, guvernul urmărește să strângă fonduri pentru reconstrucția regiunilor afectate și pentru proiecte ulterioare privind schimbările climatice.

După cum scrie SchengenVisaInfo cu referire la presa locală, turiștii vor fi acum obligați să plătească taxe suplimentare la locurile de cazare. Cu toate acestea, noul sistem de taxe va fi sezonier și va fi aplicat doar în timpul sezonului estival – din martie până în octombrie.

Valoarea taxei va varia în funcție de clasificarea oficială a unității de cazare și va fi de la 1 la 4 euro pe noapte. De exemplu, cei cazați în apartamente și în hoteluri de una sau două stele vor plăti o taxă de 1,50 euro, în timp ce oaspeții hotelurilor de trei stele vor plăti 3 euro. Cazarea la un hotel de patru stele va costa suplimentar 7 euro, iar în hotelurile de lux de cinci stele taxa va fi de 10 euro. Aceste taxe nu vor fi incluse în prețurile furnizate de operatori sau agenții de turism, iar călătorii vor trebui să le achite local în euro.

Guvernul elen se așteaptă ca noua taxă să genereze venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024, dublând bugetul rezervelor speciale. Spre deosebire de impozitul actual pe locuințe, taxa climatică se va aplica și închirierilor pe termen scurt rezervate prin intermediul platformelor online.

În același timp, Asociația Hotelierilor Greci se teme că noua taxă va avea un impact negativ asupra turismului, determinându-i pe unii turiști să aleagă o altă destinație de vacanță în locul Greciei.