Pinguinii și alte animale sălbatice din apele de coastă ale Antarcticii sunt în pericol din cauza emisiilor de dioxid de carbon CO2. Din cauza poluării, se așteaptă ca aciditatea apelor din Antarctica să crească cu 100% până în 2100.
Concentrația de aciditate se va dubla de fapt față de valorile înregistrate în 1990. Acest lucru este afirmat într-un studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Colorado din Boulder. Concluziile lor au fost publicate în revista Nature Communications.
Se remarcă faptul că pericolul nu este doar pentru pinguini. Acidul corodează suprafața cochiliilor care protejează scoicile, melcii de mare, crabii și aricii de mare. Acest lucru poate perturba lanțul alimentar care există în apele Antarcticii. Balenele, pinguinii și o serie de alte vețuitoare se hrănesc cu aceste animale marine. Prin urmare, dacă numărul acestora va scădea, va fi afectată în mod direct supraviețuirea tuturor celorlalte specii, spun oamenii de știință.
Ei explică: apa oceanică își crește nivelul de aciditate din cauza absorbției dioxidului de carbon. Acest lucru duce la o scădere a nivelului de PH al apei, făcând-o „mai acidă”. Studiul subliniază faptul că natura nu poate face față nivelului de emisii de CO2 care sunt generate din cauza activității umane.
„Descoperirile sunt cruciale pentru înțelegerea noastră privind evoluția viitoare a sănătății ecosistemelor marine”, a declarat Nicole Lovenduski, director interimar al Institutului pentru cercetări arctice și alpine.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au folosit un model computerizat și au simulat exact cum se va schimba apa oceanică în următorul secol dacă omenirea nu reduce emisiile globale în atmosferă. Ei afirmă că imaginea pare foarte alarmantă.