Climatolog: Temperaturile globale vor depăși pragul de 1,5°C în anul 2024

Un studiu realizat de James Hansen, un climatolog de renume, a constatat că emisiile provenite din arderea combustibililor fosili și fenomenul climatic El Niño vor determina o creștere a temperaturilor cu 1,7°C începând cu luna mai 2024.

Această temperatură ridicată nu ar încălca angajamentele asumate de guvernele lumii de a limita încălzirea globală atâta timp cât astfel de cifre nu se înregistrează timp de mai mulți ani consecutivi, potrivit The Guardian.

Publicația subliniază faptul că James Hansen, un fost om de știință de la NASA, a avertizat lumea despre pericolele schimbărilor climatice încă în anii 1980. Hansen a remarcat că, chiar și după slăbirea fenomenului El Niño în următorii ani, temperaturile globale vor fi menținute la limita a 1,5°C. Într-adevăr, încălzirea se va intensifica din cauza altor factori, în special a topirii ghețarilor.

„Limita de încălzire globală de 1,5°C a fost depășită în toate scopurile practice, deoarece dezechilibrul energetic planetar global asigură o creștere și mai mare a temperaturilor globale”, au declarat Hansen și ceilalți doi cercetători ai climei într-un comunicat.

Potrivit unui om de știință, ritmul încălzirii globale se accelerează din cauza unei diferențe tot mai mari între cantitatea de energie pe care Pământul o absoarbe de la Soare și cea returnată în spațiu. Se așteaptă ca agențiile științifice din SUA și UE să confirme în ianuarie că anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar temperaturile globale din 2023 vor fi cu aproape 1,5°C mai mari decât în epoca preindustrială.