Franța a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 4,6% în primele nouă luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Industria a contribuit cu 9,3% la reducerea emisiilor, producția de energie cu 9,4%, sectorul construcțiilor cu 7,5% și sectorul transporturilor cu 1,8%, relatează BNN Breaking.
Franța își propune să obțină o reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Pentru întregul an 2022, emisiile au fost reduse cu 2,7 la sută.
Articolul a precizat că reducerea semnificativă din sectorul energetic se datorează: creșterii producției de electricitate din surse decarbonizate, cum ar fi centralele nucleare și hidroelectrice, și reducerii producției de energie termică.
Reducerea continuă a emisiilor în sectorul construcțiilor este atribuită reducerii nevoilor de încălzire, în ciuda iernii mai reci din 2023. Documentul a subliniat că emisiile din transportul rutier în Franța au scăzut, dar au crescut în cazul transportului aerian – cu 21% în cazul zborurilor interne și cu 27% în cazul zborurilor internaționale. Se presupune că emisiile din sectorul agricol sunt în scădere din cauza reducerii numărului de bovine. Documentul a subliniat că pădurile țării au cunoscut o slăbire a capacității lor de a absorbi CO2, parțial din cauza deteriorării. Pădurile sunt esențiale pentru o reducere netă a emisiilor.
„În timp ce Franța își continuă drumul către obiectivul 2030, aceste constatări ne reamintesc importanța unor eforturi susținute în fiecare sector pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, a subliniat BNN Breaking.