Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să evite utilizarea focurilor de artificii și a produselor pirotehnice

Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să evite utilizarea focurilor de artificii și a produselor pirotehnice în noaptea de Revelion și în perioada sărbătorilor de iarnă. Averismentul despre efectele nocive ale artificiilor asupra mediului și animalelor revin în vizor în fiecare an în perioada sărbătorilor.

Artificiile lasă în urma lor un efect toxic asupra mediului, sub formă de rezidiuri în atmosferă. Astfel, potrivit datelor oferite de reprezentanții Agenției de Mediu, atât în timpul focurilor de artificii, cât şi câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentrațiile medii zilnice de particule pot ajunge indici de câteva ori mai mari decât nivelurile de fond, iar acest lucru se poate întâmpla şi în acest an.

Artificiile sunt adesea considerate dăunătoare mediului din mai multe motive. În primul rând ele poluează aerul. Artificiile eliberează diverși poluanți în aer, inclusiv metale grele și particule. Arderea substanțelor chimice în artificii produce dioxid de sulf, dioxid de carbon și alte gaze nocive, fapt ce contribuie semnificativ la poluarea aerului.

Al doilea aspect ține de poluarea aerului. Reziduurile de artificii se depun în corpurile de apă, contaminându-le cu metale grele și alte substanțe chimice dăunătoare. Această scurgere are un impact negativ asupra ecosistemelor acvatice și poate reprezenta o amenințare la adresa vieții marine.

Utilizarea focurilor de artificii și a produselor pirotehnice duc la contaminarea solului. Precipitațiile de la artificii, cum ar fi particulele de metal și reziduurile chimice, se depun pe sol, ceea ce duce la contaminarea solului. Această contaminare poate afecta viața plantelor și altor organisme din sol.

Artificiile generează sunete puternice care pot deranja fauna sălbatică, animalele de companie și oamenii. Stresul cauzat de zgomot poate avea efecte adverse asupra animalelor, în special asupra celor din zonele urbane unde artificiile sunt frecvente.

Fără îndoială ele generează deșeuri. Artificiile produc o cantitate semnificativă de deșeuri, inclusiv carcase uzate, carton și alte resturi. Curățarea după focuri de artificii este una dificilă, iar eliminarea acestor materiale poate contribui la deșeurile gropii de gunoi.

Luminile strălucitoare și zgomotele puternice de la artificii pot perturba comportamentul faunei sălbatice și modelele de migrare. Din nefericire, efectele nefaste sunt suportate cel mai mult de animalele abandonate sau fără adăpost, care, aflându-se în plină stradă în noaptea „bombardamentului”, nu au practic niciun refugiu. Păsările, în special, pot fi dezorientate de lumini și sunete, având un impact asupra comportamentelor lor naturale. În timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos.

Arderea artificiilor eliberează și gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice. În timp ce emisiile individuale de la spectacolele de artificii pot fi relativ mici în comparație cu alte surse, impactul cumulat poate fi semnificativ în zonele cu afișări frecvente.

Stimați prieteni, pe măsură ce conștientizarea problemelor de mediu crește, există un interes din ce în ce mai mare pentru găsirea de alternative ecologice la artificiile tradiționale sau adoptarea de măsuri pentru a minimiza impactul acestora.

Ministerul Mediului vă urează sărbători fericite și vă îndeamnă să păstrați planeta curată.

Sursa:www.mediu.gov.md