Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord preliminar privind reducerea emisiilor și a consumului de energie în clădiri, care va consolida Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD).
Acordul va reduce, printre altele, consumul mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030 și va introduce un standard de emisii zero pentru clădirile noi, a anunțat Comisia Europeană. Se menționează că acest acord va contribui la decarbonizarea continentului european, la independența energetică și la punerea în aplicare a planului REPowerEU.
De asemenea, se va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor în locuințele și la locurile de muncă și va reduce facturile la energie. La urma urmei, clădirile reprezintă aproximativ 40 % din consumul de energie al UE, mai mult de jumătate din consumul de gaze al UE și 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie.
Directiva presupune că:
- fiecare stat membru va adopta propria traiectorie națională pentru a reduce consumul mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, ținând cont de circumstanțele naționale;
- măsurile naționale trebuie să asigure că cel puțin 55% din reducerea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe;
- stocul nerezidențial va fi îmbunătățit progresiv cu standarde minime de eficiență energetică. Acest lucru va duce la renovarea a 16% din clădirile cu cele mai proaste performanțe până în 2030 și a 26% din clădirile cu cele mai proaste performanțe până în 2033;
- statele membre vor putea excepta anumite categorii de clădiri rezidențiale și nerezidențiale de la aceste obligații, în special clădirile istorice sau casele de vacanță;
- certificatele de performanță energetică (CPE) îmbunătățite se vor baza pe un model comun al UE cu criterii comune;
- măsurile financiare ar trebui să stimuleze, să însoțească renovarea și să vizeze în special clienții vulnerabili și locuințele cu cele mai proaste performanțe, unde locuiesc majoritatea gospodăriilor cu consum redus de energie.
Raportul a subliniat faptul că EPBD revizuită conține măsuri de îmbunătățire atât a planificării strategice a renovărilor, cât și a instrumentelor de garantare a acestor renovări.
Acordul prevede, de asemenea, eliminarea treptată a cazanelor alimentate cu combustibili fosili, în special subvențiile pentru acestea vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. În plus, directiva introduce un cadru juridic clar pentru ca statele membre să stabilească cerințe pentru generatorii de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră.
De asemenea, țările din blocul comunitar vor trebui să definească măsuri specifice de eliminare treptată a combustibililor fosili pentru încălzire și răcire, pentru a elimina complet cazanele alimentate cu combustibili fosili până în 2040. Documentul va promova, de asemenea, mobilitatea durabilă prin dispoziții privind precablarea, punctele de reîncărcare pentru vehiculele electrice și parcările pentru biciclete.
Se remarcă faptul că directiva revizuită va face din clădirile cu emisii zero noul standard pentru clădirile noi. Toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă zero emisii de combustibili fosili la fața locului de la 1 ianuarie 2028 pentru clădirile publice și de la 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice. De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că noile clădiri sunt pregătite pentru instalarea de centrale solare pe acoperiș.