Ministrul adjunct al Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, Victoria Kireyeva, a declarat la conferința COP28 privind clima că agresiunea la scară largă a Rusiei a eliberat în atmosferă 150 de milioane de tone de echivalent CO2 în 18 luni.
Pagubele climatice pe care Rusia trebuie să le compenseze sunt estimate la 11 miliarde de dolari, a precizat Ministerul Resurselor Naturale pe Facebook. Kireeva a subliniat că această cantitate de emisii depășește emisiile anuale ale unei țări atât de dezvoltate precum Belgia.
Se menționează că 37 de milioane de tone de CO2 au fost emisii de la lupte, în timp ce 22,2 milioane de tone au fost emisii de la incendii. Numărul de incendii a crescut de 36 de ori în primul an de război la scară largă în comparație cu cele 12 luni dinaintea invaziei.
„Rusia ar trebui să ramburseze Ucrainei această sumă ca reparație pentru emisiile cauzate de război”, se arată în comunicat.
Raportul a subliniat că, în acest moment, nu există o modalitate clară de a obliga țara agresoare să facă acest lucru, nici în politica internațională privind clima, nici în dreptul umanitar internațional.
„Acest lucru nu înseamnă că Rusia nu poate fi trasă la răspundere. Ucraina, împreună cu aliații internaționali, formează un Mecanism internațional de compensare pentru a finanța reconstrucția. Suntem convinși că daunele climatice ar trebui să facă parte din acest mecanism și din registrul de daune care este în curs de elaborare sub auspiciile Consiliului Europei”, a declarat Lennard de Klerk, autorul principal al unui studiu interimar privind daunele climatice cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.