Membrii trupei Massive Attack vor să întoarcă industria muzicală spre sustenabilitate

Trupa britanică de muzică electronică Massive Attack plănuiește să organizeze un festival de o zi, care va funcționa în întregime cu energie 100% regenerabilă. Muzicienii sunt încrezători că evenimentul va servi drept prototip pentru întreaga industrie muzicală, care, în opinia lor, rămâne mult în urmă în ceea ce privește aspectele legate de sustenabilitate, scrie The Guardian.

Robert Del Naja, membru fondator, a declarat că promotorii dispun deja de tehnologia necesară pentru a reduce semnificativ impactul sectorului asupra mediului.

„Toată lumea spune mereu: „Voi aștepta tehnologia”, dar tehnologia este disponibilă – există modalități de a face acest lucru”, a menționat el.

Evenimentul este programat pentru 25 august 2024 la Clifton Downs, în orașul natal al trupei, Bristol. Pentru alimentarea cu energie a locului de desfășurare a evenimentului vor fi folosite surse alternative de energie, precum panouri solare, iar în zona de alimentație se vor vinde doar produse de proveniență locală. De asemenea, festivalul va coordona plantarea unei păduri într-unul dintre cartierele orașului.

Festivalul este o altă activitate a trupei în cadrul programului de sustenabilitate al industriei muzicale, la care Massive Attack s-a alăturat în 2019.

În acest timp, ei au reușit deja să colaboreze cu Centrul Tyndall de la Universitatea din Manchester pentru a cartografia emisiile de dioxid de carbon din turneele formațiilor muzicale, creând o foaie de parcurs pentru ca industria să încurajeze muzicienii să reducă cantitatea de echipament pe care îl iau cu ei și să nu mai călătorească cu avioane private.

În plus, grupul dorește să atragă atenția asupra celei mai mari surse de emisii de carbon asociate cu concertele – transportul fanilor. Cunoaștem că turismul de concerte a devenit una dintre principalele tendințe de călătorie în 2023 .

Massive Attack intenționează să acorde prioritate fanilor locali atunci când cumpără bilete la festival și să încurajeze călătoriile cu trenul. În același timp, organizatorii vor pune la dispoziție autobuze electrice gratuite pentru a-i duce pe fani la locul de desfășurare.