Seceta amenință omenirea cu pericolul neașteptat al răspândirii neurotoxinelor

Pe malurile corpurilor de apă care se usucă se pot forma mase de praf care conțin compuși toxici. Cel puțin așa se întâmplă în prezent cu Marele Lac Sărat din statul american Utah.

Potrivit Newsweek, o neurotoxină cunoscută sub numele de BMAA a fost detectată în particulele de praf de către oamenii de știință de la Universitatea din Wyoming, care investigau malul lacului.

Marele Lac Sărat a secat din cauza unei secete prelungite în regiune, iar nivelurile de apă sunt la minime istorice. Situația a fost deosebit de critică în urmă cu un an, când lacul a atins cel mai scăzut nivel al apei din istorie.

Ca urmare, o mare parte din țărmul lacului și al râurilor care se varsă în el au fost expuse. Nivelurile scăzute ale apei nu numai că amenință fauna sălbatică și resursele de apă din jur, dar expun mediul înconjurător la particule de praf toxic.

Neurotoxina menționată mai sus, care conține metale grele și bacterii, a fost anterior legată de boli care afectează sistemul nervos, cum ar fi scleroza laterală amiotrofică, spun oamenii de știință. Boala poate provoca slăbirea mușchilor și, în cele din urmă, poate afecta capacitatea unei persoane de a funcționa fizic.

Cercetătorii de la Universitatea Dartmouth au descoperit anterior că persoanele care locuiesc în apropierea râurilor care conțin cianobacterii au rate mai mari de scleroza laterală amiotrofică. În cele mai multe cazuri, nu este clar ce o provoacă, deși în aproximativ 10% din cazuri este transmisă prin familie.

Neurotoxina este, de asemenea, considerată a fi legată de boala Parkinson și de demență, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, se arată în studiu.

Această toxină este răspândită de vânt în zonele înconjurătoare, creând o problemă gravă de sănătate în zonele din jurul lacului. Dacă cineva este expus la toxină pe o perioadă lungă de timp, crește probabilitatea de a dezvolta boli precum scleroza laterală amiotrofică .

Oamenii de știință sunt îngrijorați de ceva timp în privința lacului, deoarece seceta continuă să afecteze nivelul apei lacului. Iar canalul deschis al Marelui Lac Sărat ar putea reprezenta o amenințare la fel de mare pentru comunitatea din jur ca și lipsa apei.