Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord preliminar cu privire la actualizarea normelor UE privind infracțiunile și sancțiunile de mediu pentru a consolida protecția ecosistemelor. Poluatorii se vor confrunta nu doar cu amenzi, ci și cu pedepse cu închisoarea, a anunțat Parlamentul European pe site-ul său.
Noile norme vor include infracțiuni similare ecocidului cu rezultate catastrofale, în special poluarea în masă sau incendiile forestiere la scară largă. Normele conțin o listă actualizată a actelor legate de mediu, atât a infracțiunilor penale la nivelul UE, cât și a sancțiunilor aferente. Astfel, se va asigura o mai bună aplicare a legislației UE în materie de mediu, deoarece astfel de infracțiuni reprezintă a patra activitate infracțională ca mărime la nivel mondial.
Raportul a precizat că lista actualizată va fi completată de:
- importul și utilizarea mercurului și a gazelor fluorurate cu efect de seră;
- importul de specii invazive;
- epuizarea ilegală a resurselor de apă;
- poluarea cauzată de nave.
De asemenea, UE a convenit asupra unor sancțiuni mai stricte. Astfel, persoanele fizice, inclusiv reprezentanții companiilor, care săvârșesc infracțiuni de mediu soldate cu moartea pot fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare. Infracțiunile calificate vor putea fi pedepsite cu opt ani de închisoare. Pedeapsa pentru alte infracțiuni penale va fi de cinci ani de închisoare.
Se menționează că cei care încalcă legea se vor confrunta cu amenzi și cu obligația de a restabili mediul afectat sau de a compensa daunele cauzate. În plus, licența unei companii poate fi revocată, i se poate interzice accesul la finanțare publică sau poate fi închisă.
Statele membre vor putea să impună companiilor contraveniente de 3 sau 5% din cifra de afaceri anuală globală, în funcție de natura infracțiunii, sau să aleagă sume fixe de 24 de milioane de euro sau 40 de milioane de euro.
În declarație se subliniază că se va asigura o formare specială pentru judecători, procurori și ofițeri de poliție. De asemenea, statele membre vor organiza campanii de sensibilizare pentru a reduce infracțiunile împotriva mediului și vor înființa un fond pentru prevenirea acestora.
De asemenea, statele membre vor trebui să pregătească strategii naționale de combatere a infracțiunilor împotriva mediului și să colecteze statistici relevante. Comisia Europeană va trebui să actualizeze periodic lista infracțiunilor.
„Am reușit să obținem cu succes o poziție de toleranță zero în ceea ce privește infracțiunile de mediu, care au consecințe uriașe asupra sănătății umane și a mediului. Este esențial să abordăm aceste infracțiuni transfrontaliere la nivelul UE cu sancțiuni coordonate, disuasive și eficiente pentru a preveni alte infracțiuni de mediu. Prevenirea este esențială”, a declarat deputatul european Antonius Manders.
Se remarcă faptul că documentul mai are nevoie de aprobarea formală din partea Comisiei pentru afaceri juridice, a Parlamentului European și a Consiliului înainte de a intra în vigoare.