OMM: Concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins un nou nivel record

Cantitatea totală de gaze cu efect de seră din atmosfera Pământului a atins anul trecut un nou record, iar tendința de creștere nu se așteaptă să se oprească în viitorul apropiat. Acest lucru este conform unui nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) publicat miercuri.

Concentrația medie globală de dioxid de carbon (CO2), cel mai abundent dintre gazele cu efect de seră, a depășit pentru prima dată în 2022 nivelurile preindustriale cu până la 50%. Această creștere a continuat în 2023.

Rata de creștere a concentrațiilor de CO2 a fost ușor mai mică decât media deceniului, se arată în Buletinul OMM privind gazele cu efect de seră, dar acest lucru se datorează probabil fluctuațiilor naturale pe termen scurt ale ciclului carbonului, potrivit autorilor.

Concentrațiile de metan au crescut, de asemenea, în timp ce nivelurile de protoxid de azot, al treilea mare gaz cu efect de seră, au înregistrat o creștere anuală record între 2021 și 2022.

„În ciuda avertismentelor repetate ale comunității științifice din ultimele decenii, a miilor de pagini de rapoarte și a zecilor de conferințe privind clima, ne îndreptăm în continuare în direcția greșită”, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

Potrivit acestuia, nivelul actual al concentrațiilor de gaze cu efect de seră va face ca temperatura medie a atmosferei Pământului să depășească cu mult obiectivele Acordului de la Paris până la sfârșitul acestui secol. Acest lucru va fi însoțit de fenomene meteorologice din ce în ce mai extreme, inclusiv valuri de căldură și precipitații, topirea ghețarilor, creșterea nivelului mării, încălzirea și acidificarea oceanelor.

„Costurile socio-economice și de mediu vor crește în mod dramatic”, a declarat profesorul Taalas. – Trebuie să reducem urgent consumul de combustibili fosili.” 

Din totalul emisiilor de CO2, puțin sub jumătate rămâne în atmosferă; puțin peste un sfert este absorbit de ocean; și puțin sub 30% este absorbit de ecosistemele terestre. Atâta timp cât emisiile continuă, CO2 va continua să se acumuleze în atmosferă, provocând creșterea temperaturilor globale. Având în vedere durata lungă de viață a CO2, nivelurile actuale de temperatură observate vor persista timp de câteva decenii, chiar dacă emisiile vor fi reduse rapid la zero.

Ultima dată când au fost observate concentrații comparabile de CO2 pe Pământ a fost acum trei până la cinci milioane de ani, când temperaturile erau cu 2-3°C mai ridicate, iar nivelul mărilor era cu 10-20 de metri mai mare decât în prezent.

„Nu există o „baghetă magică” pentru a elimina excesul de dioxid de carbon din atmosferă”, a subliniat profesorul Taalas, „dar avem instrumentele necesare pentru a ne îmbunătăți înțelegerea factorilor care determină schimbările climatice. Acest lucru va îmbunătăți în mod semnificativ observațiile și monitorizarea susținută pentru a sprijini obiective climatice mai ambițioase.”