Schimbările climatice au provocat o scădere record a traficului prin Canalul Panama

Autoritatea Canalului Panama a redus în noiembrie numărul de tranzite pe canal la 25 pe zi, de la 31 deja reduse, pe fondul unei secete record din ultimii 70 de ani. Acest lucru a provocat întârzieri mari pentru zeci de nave, ceea ce va crește costul transportului de mărfuri în întreaga lume, în special al gazului natural lichefiat din SUA, a relatează BBC.

Se menționează că seceta a fost cauzată de fenomenul oceanic El Niño, care a intensificat impactul schimbărilor climatice. Într-adevăr, temperaturile mai ridicate ale apei din centrul și estul Oceanului Pacific tropical contribuie la seceta din Panama. Articolul afirmă că, anterior, canalul era folosit anual de 13-14 mii de nave. Principala sursă de umplere a canalului este lacul Gatun, alimentat din ploi. Nivelul apei din lac continuă să scadă la un nivel fără precedent pentru această perioadă a anului.

Autoritatea Canalului Panama a avertizat că numărul de nave care trec prin canal va fi redus la 18 pe zi în următoarele trei luni. Acest lucru este necesar pentru a conserva rezervele limitate de apă. Se remarcă faptul că, pentru prima dată în istorie, limitarea numărului de nave a fost introdusă la începutul anului 2023.

Reamintim, în luna august, nivelul apei din Canalul Panama, care leagă oceanele Pacific și Atlantic, a scăzut periculos de mult din cauza unei secete istorice pe fondul schimbărilor climatice.