Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a anunțat numele câștigătorilor „Premiilor Campionilor Pământului 2023”, printre care se numără un primar de oraș, o fundație non-profit, o inițiativă guvernamentală, o întreprindere socială și un consiliu de cercetare – toate premiate pentru soluțiile și transformările lor inovatoare de combatere a poluării cu plastic.
De la înființarea sa în 2005, premiul anual „Campionii Pământului” a onorat pionierii aflați în prima linie a luptei pentru umanitate și pentru planetă. Este cea mai înaltă distincție de mediu a ONU. Împreună cu cei cinci câștigători din acest an, au fost premiați în total 116 laureați: 27 de lideri mondiali, 70 de persoane și 19 organizații. De data aceasta, UNEP a primit un număr record de 2 500 de nominalizări – al treilea an consecutiv în care numărul de nominalizări a atins un nivel record.
„Poluarea cu plastic este o componentă profund îngrijorătoare a triplei crize planetare. De dragul sănătății noastre și al planetei, trebuie să punem capăt poluării cu plastic”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen.
Pentru aceasta, a menționează ea, este necesară reducerea producției de produse din plastic, eliminarea produselor din plastic de unică folosință și trecerea la sisteme de reutilizare. Ea a reamintit că sunt în curs de desfășurare negocieri cu privire la un instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru combaterea poluării cu plastic. „Premiile „Earth Champions” din acest an demonstrează accesul disponibil la soluții inovatoare”, a adăugat Andersen.
Câștigătorii premiilor „Campionii Pământului” din 2023 sunt:
Josephine Belmonte, primarul orașului Quezon City, Filipine, care a câștigat premiul la categoria Leadership politic, a condus proiecte sociale și de mediu printr-o serie de strategii de combatere a crizei schimbărilor climatice, a poluării cu plastic și a ecologizării enclavei urbane. Printre inițiativele sale se numără interzicerea produselor din plastic de unică folosință, un program de combatere a poluării cu plastic, „stații de realimentare” pentru produsele de bază și promovarea unor politici globale stricte împotriva plasticului.
Fundația Ellen MacArthur (Marea Britanie), premiată la categoria Inspirație și acțiune, a jucat un rol de lider în introducerea unei abordări bazate pe un model de tip „circuit închis”, inclusiv pentru plastic. Fundația a publicat rapoarte și a creat rețele de factori de decizie din sectorul public și privat, precum și din mediul universitar, pentru a dezvolta inițiative și soluții bazate pe modele în circuit închis pentru criza schimbărilor climatice, pierderea biodiversității, poluarea cu plastic și altele. Fundația conduce colaborarea globală în cooperare cu UNEP.
Inițiativa „Blue Circle” (China), premiată la categoria „Viziune antreprenorială”, utilizează tehnologii precum blockchain și Internetul lucrurilor pentru a urmări și monitoriza funcționarea unui model cu circuit închis pentru a combate poluarea cu plastic – de la colectare și reciclare până la supraproducție și revânzare. Programul a colectat peste 10.700 de tone de deșeuri marine, ceea ce îl face cel mai mare program din China de curățare a deșeurilor de plastic din mări.
José Manuel Moller (Chile), de asemenea premiat la categoria Viziune antreprenorială, este fondatorul „Algramo”, o întreprindere socială specializată în furnizarea de servicii sub forma unor „stații de realimentare” care reduc poluarea cu plastic și scad costul bunurilor de primă necesitate. De asemenea, Moller se ocupă de problemele legate de prevenirea și reducerea deșeurilor și de gestionarea durabilă a acestora, în calitate de vicepreședinte al Consiliului consultativ al ONU pentru persoane eminente împotriva deșeurilor, o inițiativă creată în martie 2023.
Consiliul pentru Cercetare Științifică și Industrială (Africa de Sud), premiat la categoria „Știință și inovare”, utilizează tehnologii de ultimă generație și cercetare interdisciplinară pentru a dezvolta soluții inovatoare la poluarea cu plastic și la alte provocări. Compania este un pionier în identificarea alternativelor durabile la materialele plastice tradiționale, în crearea de oportunități pentru producția locală și dezvoltarea economică și în testarea biodegradabilității materialelor plastice.