Uniniunea Europeană a interzis sclipiciul decorativ din plastic

Europa a interzis, începând cu 17 octombrie, vânzarea sclipiciului și a produselor din sclipici, adică a sclipiciului din plastic, pentru a limita poluarea cu microplastice dăunătoare mediului.

Interdicția nu se va aplica sclipiciului mai ecologic care nu poluează oceanele, în special sclipiciul biodegradabil, solubil, natural sau anorganic, a precizat Comisia Europeană pe site-ul său.

Se menționează că produsele cu sclipici care se află deja în magazine sau depozite pot continua să fie vândute până la epuizarea stocurilor.

Biroul de presă a explicat că microplasticele, în special sclipiciul din plastic, care sunt utilizate ca atare sau în produse pentru care a fost stabilită o anumită perioadă de tranziție, cum ar fi cosmeticele, detergenții, pot continua să fie vândute până la:

  • 16 octombrie 2027 inclusiv, pentru cosmeticele care se pot spăla;
  • 16 octombrie 2029 inclusiv pentru cosmeticele care nu se pot spăla;
  • 16 octombrie 2035 inclusiv pentru cosmeticele de machiaj, pentru buze și pentru unghii.

În perioada 17 octombrie 2031 – 16 octombrie 2035, pentru a putea fi comercializate în continuare, produsele cosmetice, produsele pentru buze și unghii trebuie să aibă o etichetă care să indice că nu conțin microplastice.