OMM a publicat un raport privind distribuția prafului în suspensie pe Pământ

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a publicat un buletin privind frecvența și pericolele cauzate de furtunile de nisip și praf și impactul acestora asupra societății în 2022.

Documentul analizează modul în care schimbările climatice ar putea crește numărul de puncte fierbinți ale furtunilor de nisip și praf. Potrivit raportului, furtunile de praf afectează transportul aerian și rutier, reduc performanța centralelor solare și răspândesc agenți patogeni.

Concentrațiile medii anuale globale de praf la suprafață în 2022 au fost ușor mai mari decât în 2021, din cauza creșterii emisiilor din Africa central-vestică, Peninsula Arabică, Platoul Iranian și nord-vestul Chinei. Potrivit Airborne Dust Bulletin, din punct de vedere spațial, concentrația medie anuală maximă estimată de praf la suprafață a fost observată la Bodel, Ciad, Africa. În 2022, punctele fierbinți cu concentrații de praf semnificativ mai mari au fost identificate în America Centrală și de Sud, în cea mai mare parte a Africii Centrale, în Spania, în Marea Roșie, în Peninsula Arabică, în Marea Arabiei, în Platoul Iranian și în Golful Bengal.

Potrivit raportului, regiunile cele mai vulnerabile la transportul de praf pe distanțe lungi sunt nordul Oceanului Atlantic tropical între Africa de Vest și Caraibe, America de Sud, Marea Mediterană, Marea Arabiei, Golful Bengal, China central-estică, Peninsula Coreeană și Japonia. În 2022, un transport transatlantic de praf african a invadat întreaga regiune a Mării Caraibelor, cu incursiuni frecvente în acel an.

Precizia monitorizării și a prognozelor s-a îmbunătățit în ultimii ani datorită dezvoltării modelelor numerice și a sistemelor de observare, se arată în document. Sistemul OMM de consiliere și evaluare a avertizărilor privind furtunile de nisip și praf (SDS-WAS), înființat în 2007, urmărește să îmbunătățească calitatea avertizărilor prin intermediul unor centre regionale dedicate și combină activitatea de cercetare cu cea operațională, care este acum inclusă în inițiativa internațională „Early Warning for All”.

„Furtunile de nisip și praf afectează sănătatea, transportul, inclusiv aviația, transportul terestru, rutier și feroviar, precum și agricultura. Acest lucru afectează sănătatea și siguranța oamenilor, precum și economia”, a comentat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. – Inițiativa „Alertă timpurie pentru toți” are ca scop îmbunătățirea competențelor standardizate de prognoză a furtunilor de praf și a serviciilor de avertizare”.