Cel mai poluat port din Europa: Barcelona interzice navelor de croazieră să intre în centrul orașului

Barcelona spaniolă, care a fost recunoscută drept cel mai poluat port din Europa la sfârșitul anului trecut, a interzis navelor de croazieră să intre în portul central al orașului.

Potrivit Daily Mail, decizia va intra în vigoare pe 22 octombrie 2023. De acum înainte, toate navele de croazieră vor fi obligate să ancoreze în portul de sud al orașului de-a lungul debarcaderului Adossat Mall.

Astfel, turiștii nu vor mai putea debarca de pe vasele de croazieră direct în centrul istoric al Barcelonei – pentru a ajunge în centrul orașului, vor trebui să ia un autobuz navetă în apropierea debarcaderului. Această călătorie cu autobuzul va dura aproximativ o jumătate de oră. Prin comparație, din portul central poți ajunge la celebra La Rambla din inima Barcelonei în doar zece minute de mers pe jos.

Autoritățile orașului au introdus și o nouă limită a numărului de nave de croazieră care pot face escală în porturile din  Barcelona: din 22 octombrie, numărul de dane disponibile pentru navele de croazieră va fi redus de la zece la șapte.

Noi restricții sunt în lucru din 2018, când guvernul municipal și autoritatea portuară din Barcelona au convenit să reglementeze operațiunile navelor de croazieră din cauza turismului excesiv și a situației de mediu a orașului.

Un studiu de transport și mediu a constatat că navele de croazieră au emis în atmosfera Europei de peste patru ori mai mult sulf în 2022 decât toate mașinile de pe continent – în ciuda promisiunilor repetate ale industriei de a trece la un model de operare mai ecologic.

În același timp, raportul a menționat că Veneția, care în 2019 era considerat cel mai poluat port din Europa de navele de croazieră, a coborât pe locul 41 pe listă în 2022. Acest lucru vine după ce orașul a introdus o interdicție a navelor de croazieră mari de a intra în portul orașului în 2021.

În vara lui 2023, a devenit cunoscut că capitala Olandei, Amsterdam, va urma exemplul Veneției. Așa vrea orașul să combată simultan supraturismul și poluarea aerului. Înainte de aceasta, peste 100 de nave acostau în capitala Olandei în fiecare an.