Serviciul climatic al UE: Anul acesta ar putea fi cel mai cald înregistrat vreodată

Anul acesta ar putea fi cel mai cald din 1940 încoace. Schimbările climatice, combinate cu dezastrele meteorologice care încălzesc apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, au contribuit la recentele temperaturi record.

Acest lucru a fost raportat de Serviciul Copernicus Climate Change al Uniunii Europene, relatează Reuters. Mai exact, concluziile serviciului, bazate pe date care datează din 1940, au demonstrat că temperatura medie globală în perioada ianuarie-septembrie a fost cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media pentru perioada de referință 1991-2020.

„Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că El Niño (un fenomen climatic care provoacă călduri extreme – n.r.) este încă în curs de dezvoltare și, prin urmare, ne putem aștepta ca temperaturile record să continue încă câteva luni, cu efecte în cascadă asupra mediului și a omenirii”, a declarat secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie, Petteri Taalas.

Anterior, potrivit lui Copernicus, 2020 și 2016 au fost cei mai călduroși ani înregistrați până acum.

Vara aceasta a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în emisfera nordică, iar anul este în prezent al doilea cel mai cald an înregistrat, după 2016. Acestea fiind spuse, cercetările sugerează că aproape întreaga populație globală a înregistrat o creștere a temperaturii din iunie până în august, ca urmare a schimbărilor climatice.