UE interzice microplasticele în produsele de consum

Comisia Europeană a anunțat interzicerea vânzării unei game largi de produse la care se adaugă microplastice, inclusiv produse cosmetice, detergenți și jucării, relatează ESG Today.

În conformitate cu noile norme, va fi interzisă vânzarea de bunuri care conțin particule de polimer mai mici de 5 mm. Printre acestea se numără, de exemplu, materiale de umplutură granulară utilizate pe suprafețele sportive artificiale, produse cosmetice în care microplasticele sunt folosite pentru exfolierea pielii, detergenți, balsamuri de rufe, îngrășăminte, jucării și multe altele.

Nu toate produsele sunt afectate de interdicție, de exemplu, sunt exceptate materialele de construcție care conțin microplastice, dar nu le eliberează, și produsele utilizate în instalațiile industriale. În timp ce aceste produse pot fi vândute în continuare, noile măsuri vor impune producătorilor să raporteze anual emisiile suspecte de microplastice, precum și să furnizeze instrucțiuni privind modul de prevenire a acestor emisii la utilizarea și eliminarea produselor.

Noile norme pentru majoritatea produselor vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție definită pentru fiecare tip de produs. De exemplu, aceasta va fi cuprinsă între patru și 12 ani pentru produsele cosmetice și opt ani pentru suprafețe sportive. Se preconizează că interdicția va împiedica pătrunderea în mediul înconjurător a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice.