Oamenii de știință spanioli au descoperit că fibrele de plastic din gazonul artificial de pe terenurile de sport și de joacă reprezintă o sursă semnificativă de poluare cu microplastice în mediul marin.
Potrivit unui studiu recent publicat în revista Environmental Pollution, fibrele de gazon sunt fabricate din polietilenă (PE), polipropilenă (PP) și, într-o măsură mai mică din poliamidă. Ele sunt ținute împreună de alte materiale, inclusiv butadienă reciclată, un cauciuc stirenic derivat din anvelope de mașină. Oamenii de știință de la Universitățile din Cadiz și Barcelona au evaluat cât de important este rolul pe care îl joacă fibrele artificiale în poluarea cu plastic. Ei au prelevat 417 probe de apă colectate între iunie 2014 și iulie 2021 în două locații.
Unul dintre locurile de prelevare a fost la suprafața Mării Mediterane, în largul coastei Cataloniei. Celălalt a fost pe râul Guadalquivir care se varsă în Golful Cadiz din Oceanul Atlantic. Fibrele de gazon artificial se deosebeau de alte materiale plastice prin dimensiune, formă și culoare: majoritatea erau verzi (82%), iar restul erau maro, galbene sau gri.
„Fibrele de gazon artificial au fost descoperite în jumătate (50,1%) din toate probele colectate, prezența lor fiind mai mare în rândul probelor de la suprafața mării (62,2%) decât în probele din apa râului (37,0%), au raportat autorii studiului. Aceste fibre reprezintă mai mult de 15% din plasticul descoperit în mediul marin.
Studiul raportează că concentrațiile ridicate din zona Barcelonei demonstrează că megaorașele sunt principalele surse de poluare cu fibre de gazon artificial. Oamenii de știință notează că până la 10% din fibre se pot pierde pe un teren de sport în fiecare an, iar 16% din aceste fibre ajung în canalele de scurgere a apelor pluviale și în canalizare.