Ministerul Mediului și instituțiile din subordine au participat la acțiunile de salubrizare de Ziua Mondială a Curățeniei

Angajații Ministerului Mediului, împreună cu colegii din instituțiile din subordine, au participat la acțiunile de salubrizare pe fâșia de protecție a lacului de acumulare Ghidighici, orașul Vatra, cu ocazia Zilei Mondiale a Curățeniei. Acțiunea se înscrie în campania „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”, desfășurată de Ministerul Mediului împreună cu sectorul asociativ în perioada 1-16 septembrie în întreaga țară.

Acțiunile pot fi desfășurate până la sfârșitul lunii septembrie și au ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la eforturile Republicii Moldova și de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economie circulară, management integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor. De asemenea, se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la modul în care gestionarea deșeurilor afectează ecosistemele naturale. În campania din acest an, Ministerul Mediului acordă o atenție deosebită stării râurilor mici și importanței de a menține malurile curate.

„Mesajele principale distribuite în cadrul campaniei au fost reducerea consumului de plastic și colectarea separată a deșeurilor. Ministerul Mediului aduce sincere mulțumiri celor care s-au alăturat acestui eveniment prin participare și prin promovarea acțiunilor planificate. Astăzi, prin exemplu propriu, încercăm să demonstrăm că ne pasă de mediul înconjurător. Prin aceste acțiuni, am dorit să demonstrăm că împreună putem face o curățenie generală pe malurile lacurilor, râurilor mari și mici, la izvoarele din țară”, a declarat pentru reprezentanții mass-media Grigore Stratulat, secretar de stat al Ministerului Mediului.

Peste 100 de primării și organizații non guvernamentale din mai multe localități s-au implicat activ în acțiuni de salubrizare, desfășurate pe întreg teritoriul țării.

Ziua Mondială a Curățeniei este marcată anual în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Este una dintre cele mai mari acțiuni civice la nivel mondial, ce reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări, care se solidarizează pentru a aborda provocările de mediu la nivel global și pentru a construi un viitor durabil.

Evenimentul din acest an s-a înscris și în proiectul „Fii Piratul Plasticului”, implementat de către Centrul Național de Mediu și Centrul Republican „Gutta-Club”, cu susținerea financiară a Programului de granturi mici (SGP) al Global Environment Facility (GEF), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, și co-finanțat de Guvernul Suediei.

La acțiunea de astăzi au participat angajați ai Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției „Apele Moldovei”, Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, Serviciului Hidrometeorologic de Stat și de la alte instituții.

Sursa:mediu.gov.md