STUDIU: Încălzirea globală ucide pinguinii

Pe măsură ce creșterea temperaturilor globale determină topirea gheții marine din Antarctica, una dintre cele mai emblematice specii ale continentului – pinguinii imperiali – este amenințată.

Potrivit unui studiu publicat în Nature Communications Earth & Environment, în patru din cele cinci colonii de pinguini din jurul Mării Bellingshausen, la vest de Peninsula Antarctică, niciun pui nu a supraviețuit anul trecut. Acesta este primul incident de acest fel raportat.

Cercetătorii au monitorizat cinci colonii de pinguini imperiali, al căror număr variază între aproximativ 630 de perechi și 3.500 de exemplare. Folosind imagini din satelit din 2018 până în 2022, ei au calculat câte păsări erau prezente în aceste colonii în timpul sezonului de reproducere. În 2022, patru colonii au înregistrat un „eșec reproductiv complet”, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca niciun pui să nu fi supraviețuit.

Pinguinii imperiali folosesc gheața de mare atașată de uscat pentru a cuibări și a crește puii. Ouăle sunt depuse din mai până în iunie, iar puii devin independenți în jurul lunilor decembrie și ianuarie. Dar în 2022, gheața de mare s-a topit mult mai devreme, iar în noiembrie, în unele părți ale regiunii, aceasta a dispărut complet. Atunci când gheața se sparge mai devreme, puii pot cădea în apă și se pot îneca, explică cercetătorii.

Potrivit raportului, între 2018 și 2022- 30% din cele 62 de colonii cunoscute de pinguini imperiali din Antarctica au fost afectate de dispariția parțială sau totală a gheții marine.

Dispariția gheții marine nu afectează doar pinguinii. Alte specii, cum ar fi focile care se hrănesc și se odihnesc pe gheața de mare, sunt în pericol, afirmă oamenii de știință.