Oamenii de știință explică ce ar putea însemna încălzirea globală pentru stațiunile de schi

Marea majoritate a stațiunilor de schi din Alpi și Pirinei ar putea dispărea în următoarele decenii, pe fondul încălzirii globale, afirmă raportul climatologilor francezi de la Centrul Național de Cercetări Meteorologice (CNRM).

Turismul de schi, care reprezintă o parte importantă din bugetul regiunilor montane din mai multe țări europene, este amenințat de creșterea globală a temperaturilor, notează cercetătorii.

„Schimbările climatice vor înrăutăți condițiile de zăpadă în stațiunile de schi din toate regiunile montane din Europa, comparativ cu deceniile anterioare. Lipsa zăpezii din cauza încălzirii globale amenință turismul de schi. În condițiile în care temperaturile globale vor crește cu 2 grade, 53% și 98% din cele 2.234 de stațiuni de schi din Europa se vor confrunta cu un risc ridicat de lipsă de zăpadă”, au menționat experții într-un studiu publicat pe nature.com.

Potrivit savanților, dacă luăm în calcul posibilitatea de a produce zăpadă artificială, riscul de închidere scade la 71% dintre stațiunile de schi, „dar acest lucru ar însemna o creștere a consumului de apă și electricitate și a amprentei de carbon asociate”. De asemenea, această metodă este disponibilă doar pentru stațiunile care sunt suficient de înalte.

După cum a relatat postul de radio France Info, 150 din cele 350 de stațiuni de schi din Franța ar putea dispărea în următorii 20 de ani. În primul rând, vor fi afectate stațiunile mici, situate la altitudini medii, unde zăpada este din ce în ce mai puțină, iar sezonul de schi este din ce în ce mai scurt, ceea ce le face neprofitabile.

Potrivit Societății „Văilor de Schi din Franța” (DSF), care gestionează 250 de stațiuni, la începutul sezonului trecut doar 45% din pârtii erau deschise în primele zile din ianuarie. O serie de evenimente sportive din luna ianuarie din Alpii francezi au fost amânate din cauza lipsei de zăpadă.