O delegație a Republicii Moldova a participat la cea de-a 7-ea Adunare a Fondului Global pentru Mediu

O delegație a Ministerului Mediului, condusă de Secretarul de stat, Aliona Rusnac, a reprezentat Republica Moldova la ce-a de-a 7-ea Adunare a Fondului Global pentru Mediu (GEF) și la reuniunile asociate. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 22-26 august, la Vancouver, Canada, și a reprezentat o platformă crucială pentru discuții privind conservarea mediului, și soluții durabile în cadrul obiectivelor de dezvoltare pentru anul 2030.

Delegația moldovenească a participat la discuțiile globale legate de combaterea poluării și pierderii biodiversității, gestionarea schimbărilor climatice și promovarea conservării incluzive la nivel local.

În cadrul Adunării GEF a fost lansat Fondul Cadru Global pentru Biodiversitate, inițiativă care aduce o sursă nouă de finanțare pentru protecția speciilor și ecosistemelor la nivel global. GEF a fost selectat să administreze acest fond în urma summitului COP15 privind diversitatea biologică din 2022, cu aprobarea planurilor în iunie 2023 în Brazilia.

Evenimentul a reunit miniștri, oficiali guvernamentali, lideri de afaceri, ecologiști și reprezentanți ai agențiilor internaționale și ai convențiilor de mediu. De asemenea, reprezentanți ai grupurilor de tineri, ai societății civile și ai popoarelor indigene au adus contribuții prețioase în discuțiile pentru soluții eficiente în direcția unui mediu sustenabil.

În marja evenimentului, Secretarul de Stat, Aliona Rusnac, a avut întâlniri bilaterale productive. Este vorba de discuții cu Evelyn Swan, specialist principal în domeniul mediului la GEF Program, abordând proiectele potențiale în cadrul schemei intensive ”scheme projects”, care completează activitățile de bază ale GEF.

Aliona Rusnac a mai avut discuții cu Daklene Upton, vicepreședinte al Departamentului de Înființare a Parcurilor și Conservare a Parcurilor din Canada, axate pe subiecte precum ariile protejate de stat, programele de împădurire și fortificarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului, într-o perspectivă asemănătoare cu cea a rangerilor din Canada.

Au mai avut loc discuții substanțiale cu David Cooper, Secretar Executiv interimar al Secretariatului Convenției privind diversitatea biologică. Dialogurile au acoperit aspecte legate de programele de împădurire, ariile protejate și reformele legislative în domeniul silvic și al conservării biodiversității.

Evenimentul a fost onorat de participarea ministrului Mediului al Canadei, Steven Guilbeault, ministrului Dezvoltării Internaționale al Canadei, Ahmed Hussen, și a prim-ministrului Canadei, Justin Trudeau.

Sursa:mediu.gov.md