Probele pentru concentrația de tritiu în apă după evacuarea de la centrala nucleară Fukushima Daiichi nu depășesc norma. Ministerul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei a făcut vineri o astfel de declarație.
TERSO, operatorul centralei nucleare Fukushima Daiichi, a prelevat probe de apă din ocean în 10 locații situate pe o rază de trei kilometri de centrală. Nu a fost detectată nicio problemă, a precizat agenția.
Deversarea în Oceanul Pacific a apei parțial curățate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi a început joi. Aproximativ 7.800 de tone de apă, care a fost folosită pentru răcirea reactoarelor după accidentul din 2011 de la centrală, ar trebui să fie deversată în Oceanul Pacific în termen de 17 zile. Până la 31 martie 2024, aproximativ 31,2 mii de tone de apă vor fi deversate în ocean. Intensitatea evacuării va fi de aproximativ 460 de tone pe zi. Un total de 1,34 milioane de tone de apă a fost plasat în rezervoare la centrala nucleară până la începutul lunii august. Se planifică finalizarea completă a evacuării apei în mod provizoriu până în 2051, când unitățile energetice de urgență vor fi dezmembrate.
Autoritățile țării dau asigurări că situația este sub control și că evacuarea apei nu va afecta mediul și oamenii. Pentru a-și susține punctul de vedere, guvernul japonez amintește de concluzia experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Șeful acestei organizații, Rafael Grossi, afirmă, de asemenea, că „deversarea se desfășoară în conformitate cu planul și respectă standardele de siguranță”. În ajunul începerii procedurii, reprezentanții agenției au făcut măsurătorile necesare și au concluzionat că apa de la Fukushima-1 nu amenință flora și fauna.
Dar chiar și în Japonia însăși, mulți critică acțiunile cabinetului său de a arunca apa de la centrala nucleară în ocean. Majoritatea celor intervievați – 88,1% – consideră că aruncarea apei de la Fukushima va duce la riscuri de reputație și daune economice pentru țară. Protestul a avut loc cu o zi înainte în fața sediului TERSO. Demonstranții sunt nemulțumiți de faptul că o astfel de decizie a fost luată fără a obține acordul publicului.