Oamenii de știință au declarat că încălzirea globală ar putea opri fotosinteza la tropice

Temperatura critică, a cărei depășire va dezactiva mecanismele fotosintetice ale copacilor tropicali, este de 46,7 grade Celsius. Astfel de concluzii au fost făcute de o echipă de oameni de știință care a investigat impactul căldurii asupra frunzelor plantelor.

Potrivit acestora, fotosinteza la tropice se va opri după ce temperatura medie a aerului de pe Pământ va crește până la valoarea specificată. Rezultatele studiului sunt publicate în revista Nature.

Un grup internațional de oameni de știință din Statele Unite, Panama, Brazilia, Europa și Australia, condus de Christopher Doughty, afirmă că frunzele din pădurile tropicale, după o creștere excesivă a temperaturii aerului, „se vor supraîncălzi și vor înceta să mai participe la fotosinteză”. Iar acesta, subliniază oamenii de știință, este cel mai nefavorabil scenariu care așteaptă Pământul în actualul mileniu. Astfel de concluzii au fost făcute după ce au studiat pădurile din Brazilia, Puerto Rico, Panama și Australia.

Măsurătorile au demonstrat că la moment, în timpul zilei, coroana copacilor se încălzește în medie până la 34 de grade Celsius și doar în unele cazuri până la 40 de grade Celsius.

Cu toate acestea, nu toți oamenii de știință cred că temperaturile în creștere vor opri fotosinteza. Majoritatea experților consideră că încălzirea globală în general va avea un efect favorabil asupra plantelor.

Reamintim că fotosinteza este procesul de conversie a energiei luminoase în clorofilă, care contribuie la eliberarea de oxigen.