Analiștii prognozează riscuri de creștere a cheltuielilor pentru datoria publică din cauza schimbărilor climatice

59 de țări ale lumii ar putea întâmpina probleme în a-și asigura datoria în cazul unui scenariu negativ cu emisii de carbon crescute, au declarat oamenii de știință britanici.

Aproximativ 60 de țări se vor confrunta în următorii zece ani cu creșterea costurilor serviciului datoriei din cauza eșecului de a reduce emisiile de dioxid de carbon, ceea ce va duce la o scădere a ratingului de credit al acestora, relatează Reuters citând un studiu realizat de Universitatea East Anglia și Universitatea din Cambridge. Studiul a fost publicat în revista Management Science. Cercetătorii au studiat impactul problemelor climatice asupra economiei și a ratingurilor de credit suverane actuale.

„Rezultatele noastre susțin ideea că amânarea investițiilor ecologice va crește costul împrumuturilor pentru țări, ceea ce va crește costul datoriilor corporative”, a declarat Patricia Klusak, unul dintre cercetători.

China, India, SUA și Canada s-ar număra printre țările ale căror ratinguri de credit ar putea scădea.

Studiul s-a bazat pe aplicarea unor modele de inteligență artificială: aceștia au combinat ratingurile existente ale S&P Global cu modele economice climatice și cu propriile estimări ale S&P privind riscul de dezastre pentru a crea noi ratinguri în diferite scenarii climatice. Agențiile de rating recunosc în prezent riscurile pe care le prezintă schimbările climatice pentru economii, dar nu încearcă să le cuantifice.

Retrogradarea pentru 59 de țări a fost calculată pe baza scenariului de emisii RCP 8,5 (Representative Concentration Pathways), care presupune o creștere în continuare a emisiilor și incapacitatea de a lua măsuri de reducere a acestora, unul dintre cele mai pesimiste scenarii. Reuters notează, pentru comparație, că 48 de țări au fost retrogradate între ianuarie 2020 și februarie 2021, în timpul pandemiei COVID-19.