Un nou studiu a descoperit că rezistența la antibiotice crește odată cu creșterea particulelor fine din aer, provenite din gazele de eșapament, relatează BBC. Oamenii de știință au analizat date din 100 de țări, colectate pe parcursul a 20 de ani, și au stabilit că o creștere a poluării aerului a fost asociată cu o creștere a rezistenței la antibiotice, indiferent de continent.
Studiul a constatat că rezistența la antibiotice crește odată cu creșterea particulelor fine, care pot pătrunde în plămâni și în sânge.
„Această legătură s-a întărit în timp și a dus la o creștere mai mare a rezistenței în ultimii ani”, au comentat cercetătorii.
„Rezistența la antibiotice și poluarea aerului se numără printre cele mai grave amenințări la adresa sănătății umane. Până acum, nu aveam o imagine clară a relației dintre cele două”, a comentat profesorul Hong Chen de la Universitatea Zhejiang.
Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane. De exemplu, în 2019, aproximativ 1,27 milioane de persoane au murit din cauza rezistenței la antibiotice. Potrivit ONU, dacă situația nu se schimbă în mod fundamental, aproximativ 10 milioane de persoane ar putea muri din această cauză până în 2050.