GSMA: La moment pe planetă există aproximativ 5 miliarde de telefoane nefolosite

Asociația GSMA, care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume, a realizat un studiu care demonstrează că în întreaga lume se adună 5 miliarde de smartphone-uri și telefoane cu butoane vechi și nefolosite.

Reciclarea acestor dispozitive va devein sursa a mai  multor elemente importante, se arată în studiu. În special, suficient cobalt din 5 miliarde de telefoane pentru a produce 10 milioane de baterii de mașină.

GSMA estimează că, dacă sunt reciclate corespunzător, cele 5 miliarde de telefoane mobile ar putea produce aur, paladiu, argint și cupru în valoare de 8 miliarde de dolari, până la elemente rare și alte minerale importante. Experții estimează că aceste telefoane conțin 50.000 de tone de cupru, 500 de tone de argint și 100 de tone de aur.

Cercetările arată că mulți utilizatori preferă să își păstreze telefoanele vechi în loc să le recicleze. Ca urmare, metalele valoroase conținute în aceste dispozitive trebuie să fie extrase din nou pentru a produce noi telefoane. Din acest motiv, GSMA, cu sprijinul principalilor operatori din lume, intenționează să scape parțial omenirea de aceste dispozitive. Până în 2030, operatorii intenționează să obțină 20% din numărul de dispozitive mobile folosite din numărul de dispozitive noi prin intermediul schemelor de returnare.