STUDIU: Oamenii pot inhala aproximativ 16,2 fragmente de microplastice în fiecare oră

O echipă internațională de oameni de știință a demonstrat că oamenii pot inhala aproximativ 16,2 fragmente de microplastice în fiecare oră, care pot conține poluanți și substanțe chimice toxice, afirmă revista Physics of Fluids.

Cercetătorii au dezvoltat un model de dinamică a fluidelor pentru a estima transportul și depunerea de microplastice în căile respiratorii superioare. A fost luată în considerare mișcarea particulelor de diferite forme, inclusiv sferice, tetraedrice și cilindrice, și dimensiuni (1,6, 2,56 și 5,56 micrometri) în timpul respirației lente și rapide.

Microplasticele s-au acumulat în principal în punctele din sistemul respirator, cum ar fi cavitatea nazală și orofaringele. Potrivit oamenilor de știință, forma anatomică complexă și foarte asimetrică a căilor respiratorii și comportamentul complex al fluxului în cavitatea nazală și orofaringe fac ca microplasticele să se depună în aceste zone în concentrații ridicate.

În viitor, oamenii de știință intenționează să se concentreze asupra efectelor diferitelor microplastice asupra căilor respiratorii umane din plămâni, în cazul căilor respiratorii sănătoase și bolnave.