The Guardian: 2023 ar putea fi cel mai călduros an înregistrat vreodată

Anul 2023 ar putea fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, din cauza fenomenului natural El Niño, cauzat de încălzirea unor părți ale Oceanului Pacific. Climatologii și meteorologii au avertizat în acest sens, scrie The Guardian.

În previziunile lor, oamenii de știință citează modele de încălzire globală  și temperaturi maxime în luna iunie, care sunt deja mai mari decât în anii precedenți.

„Anomalia temperaturii globale de suprafață se află acum la sau aproape de niveluri record, iar 2023 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat vreodată”, a declarat Michael Mann, climatolog de la Universitatea din Pennsylvania.

Meteorologul finlandez Mika Rantanen a precizat, de asemenea, că, pe baza temperaturilor din iunie, ne putem aștepta ca luna iulie să fie un an cu o probabilitate ridicată de încălzire record. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a adăugat că mările au înregistrat un vârf de căldură și mai vizibil, cercetătorii înregistrând temperaturi record la suprafața oceanelor în luna mai, pentru al doilea an consecutiv.

Apa excesiv de caldă din oceane, care acoperă 70% din suprafața planetei, ar putea afecta temperaturile medii globale și ar putea duce, de asemenea, la modificări ale populațiilor de pești, la albirea recifelor de corali și la creșterea nivelului mării în zonele de coastă.

„Oceanele se încălzesc în mod constant, dar acum asistăm la temperaturi record, ceea ce este cu siguranță alarmant, având în vedere că ne așteptăm ca El Niño să se intensifice. Acest lucru va avea, fără îndoială, un impact asupra restului lumii”, a avertizat Ellen Bartow-Gillis, climatolog al NOAA.