Problemele de mediu au fost discutate de Ministra Iordanov în cadrul unei vizite de lucru în raionul Anenii Noi

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a efectuat o vizită de lucru în raionul Anenii Noi. În cadrul unei întrevederi la Consiliul raional, cu participarea reprezentanților administrației publice locale de nivelele I și II, Oficiului teritorial Căușeni a Cancelariei de Stat, serviciilor publice desconcentrate și ai ocoalelor silvice, au fost abordate subiecte ce vizează integrarea europeană, gestionarea deșeurilor – lichidarea gunoiștilor neautorizate, aplicarea la proiecte finanțate de Oficiul Național de Implementare a Proiectelor de Mediu, gestionarea deșeurilor periculoase, exploatarea carierelor și extragerea substanțelor minerale utile.

Membrul Executivului a precizat că de finanțare din partea Oficiului Național de Implementare a Proiectelor de Mediu pot beneficia proiecte ce țin de protecția mediului, cum ar fi cele ce vizează gestionarea deșeurilor, decolmatarea râurilor și lacurilor, reabilitarea și plantarea pădurilor și altele. „Îndepărtarea gunoiștilor neautorizate, curățirea apelor și reabilitarea pădurilor sunt prioritățile noastre”, a menționat Iordanca-Rodica Iordanov. Oficialul a transmis primarilor mesajul de a participa activ la împădurirea Moldovei.  

O problemă ridicată de primarii din raion ține de deteriorarea drumurilor de camioanele de mare tonaj, care transportă materia primă extrasă din cariere. Vorbind despre gestionarea deșeurilor periculoase, Ministra Mediului s-a referit la crearea Centrului de Gestionare a Deșeurilor. Deja au fost identificate terenul și ambalajele de păstrare. Este vorba inclusiv de colectarea mercurului.

În cadrul vizitei, Ministra Mediului a vizitat satele Speia, Hîrbovăț, Botnărești și Delacău. La Anenii Noi Iordanca-Rodica Iordanov i-a primit în audiență pe primarii din satele Șerpeni, Gura Bîcului ș.a..

Sursa: mediu.gov.md