Consumul de energie și apă a peste 3 mii de instituții publice va fi monitorizat printr-un sistem informațional de management energetic

Consumul de energie electrică, gaze naturale, energie termică și apă a peste 3.000 de instituții publice din Republica Moldova va fi monitorizat printr-un sistem informațional de management energetic – EMIS. Sistemul a fost adaptat în țara noastră și testat anterior în 17 instituții publice din municipiul Chișinău cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și al Facilității Globale de Mediu, iar acum este extins la nivel național grație parteneriatului Green City Lab Moldova cu Centrul analitic independent Expert-Grup și susținerii financiare a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Datele statistice privind consumul de energie și apă vor fi acumulate în baza facturilor lunare și vor fi analizate pentru a stabili ulterior măsuri de eficiență energetică ce pot fi aplicate de către managerii instituțiilor. Datele sunt colectate cu suportul Ministerului Energiei și al Agenției pentru Eficiență Energetică.
„Managementul energetic este o necesitate acută pentru instituțiile publice. Utilizarea ineficientă de electricitate, gaz sau apă înseamnă risipa banilor publici, care ar fi putut fi investiți în proiecte de dezvoltare și modernizare a țării. Problema a devenit mai pronunțată în contextul majorării tarifelor la energie electrică, energie termică și gaze naturale, când resursele necesare pentru achitarea facturilor au depășit cu mult planificarea inițială. Trebuie să fie aplicate măsuri de eficiență energetică, iar colectarea și analiza datelor privind consumul de resurse este un prim pas în acest sens”, spune Victor Parlicov, Ministrul Energiei. „Ne bucurăm că Sistemul Informațional de Management al Energiei (EMIS), pilotat cu sprijinul PNUD și GEF în 17 instituții publice din Chișinău, este acum extins de Green City Lab. Datele colectate prin EMIS vor contribui la îmbunătățirea înțelegerii asupra consumului real de energie și la identificarea soluții ce pot genera economii și atenua presiunea financiară asupra instituțiilor”, menționează Andrea Cuzyova, Reprezentanta Rezidentă Adjunct PNUD în Republica Moldova. În cadrul proiectului, 300 clădirile cu cea mai scăzută eficiență energetică vor beneficia gratuit de audit energetic și servicii de management energetic, inclusiv elaborarea unui plan de acțiuni concrete pentru a-și reduce consumul de energie și apă și micșora plățile pentru facturi. „Sistemele vechi, dar și managementul energetic ineficient duce la risipa de resurse. De exemplu, avem situații în care clădiri similare ca parametri tehnici și destinație folosesc cantități diferite de energie sau apă. Concluziile sunt evidente: nu sunt aplicate măsuri de izolare termică, nu sunt folosite corespunzător utilajele electronice sau nu este deconectată lumina în sălile unde nu activează nimeni.
Dacă izolarea termică necesită resurse financiare, atunci schimbarea comportamentului uman nu, iar aplicarea unui comportament corespunzător ar putea aduce reduceri de până la 15% din consum”, menționează Irina Apostol, dezvoltatoarea sistemului EMIS în cadrul Green City Lab Moldova. Procesul de colectare și analiză a datelor a fost, deja, lansat, iar experții lucrează la identificarea măsurilor de eficiență energetică ce pot fi aplicate pentru clădirile publice. „A venit timpul să tratăm managementul energetic al clădirilor drept o necesitate indispensabilă, similar cum este și managementul financiar pentru companii. În direcția aceasta vom lucra și în continuare, prin instituționalizarea proceselor de management energetic, care trebuie să devină obligatorii, cel puțin pentru clădirile din sectorul public. Aceasta este încă o cărămidă la temelia eficienței și securității energetice a țării”, remarcă Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup. Sistemului Informațional de Management Energetic a fost dezvoltat și lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Croația în anul 2006, unde a fost replicat în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Serbia. În Republica Moldova, EMIS a fost adaptat și testat în cadrul a 17 clădiri publice din Chișinău datorită suportului oferit de PNUD Moldova și GEF. Totodată, în instituțiile incluse în proiectul pilot au fost instalate peste 80 de contoare inteligente care permit monitorizarea consumului de resurse energetice în timp real.
Extinderea accesului la Sistemul informațional de management energetic pentru clădirile publice din toată țara este realizată în parteneriat cu Centrul analitic independent Expert-Grup și susținerea financiară a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Sursa:greencity.md