În atenția pescarilor! 21 de zile permise pentru pescuitul Scrumbiei de Dunăre

Începând cu data de 20 mai până la 09 iunie 2023 inclusiv, posesorii permisului de pescuit sportiv, amator și de agrement au dreptul să pescuiască scrumbie de Dunăre  în fluviul Nistru, în perioada de prohibiție.

Pescuitul scrumbiei se permite doar în cursul zilei de la răsăritul soarelui şi până la asfinţitul soarelui, cu undiţe de toate formele şi sistemele şi lansete, în sectoarele de la km 331 în zona localităţii Vadul lui Vodă în aval de podul de peste fluviul Nistru până la satul Palanca (km 28) şi în braţul Turunciuc. Numărul de cârlige pentru un pescar amator nu trebuie să fie mai mare de 5 la toate uneltele folosite, iar captura de peşte, nu trebuie să fie mai mare de 5 kg pe zi. Dimensiunea minimală a scrumbiei care se permite a fi pescuită în fluviul Nistru este de 20 cm. Măsurarea scrumbiei se face de la vârful cavităţii bucale închise până la baza înotătoarei caudale. Puietul de peşte de dimensiuni mai mici decât cea menţionată, trebuie să fie eliberat în mediul acvatic în stare vie.

Totuși, va rămâne interzis pescuitul scrumbiei la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenţilor Ciorna, Răut, Ichel, Bîc, Botna pe o distanţă de 500 m de ambele părţi ale gurilor şi pe cursul acestor afluenţi pe o distanţă de 500 m de la confluenţă, în braţul Turunciuc pe cursul apei pe o distantă de 500 m de la ramificaţie; în fluviul Nistru de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pe o distanţă de 300 m în aval; în fluviul Nistru (în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) şi în braţul Turunciuc) pe sectoarele de 100 m în amonte şi în aval de gurile de alimentare a bălţilor şi lacurilor; în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.

Controlul privind respectarea prevederilor prezentului Ordin îi revine Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, iar nerespectarea prevederilor acestuia atrage răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Sursa:am.gov.md