Germania și Republica Moldova colaborează în gestionarea deșeurilor cu mercur

În perioada 10-13 mai 2023, delegația moldovenească, condusă de Secretarul de Stat, Grigore Stratulat, efectuează o vizită oficială la Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecția Consumatorului din orașul Berlin, Germania.

Ea are loc în contextul implementării proiectului ,,Suport în procesul post ratificare a Convenției Minamata de către Republica Moldova prin consolidarea capacităților și reducerea riscurilor asociate cu mercurul”.

În cadrul întrevederii Secretarului de Stat, Grigore Stratulat, cu Secretara de Stat a Ministerului Federal al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecția Consumatorului, Dr. Christiane Rohleder, au fost discutate mai multe subiecte ce țin de dezvoltarea domeniului, dezvoltarea parteneriatelor de cooperare, accesul la fondurile de mediu și apropierea legislației moldovenești de cea a UE.

Secretarii de Stat au făcut schimb de opinii și experiențe pe marginea problemei managementului deșeurilor, în special a celor periculoase, inclusiv prind dezvoltarea infrastructurii de depozitare în siguranță a deșeurilor cu mercur.

Delegația Ministerului Mediului a fost familiarizată cu implementarea Convenției Minamata. Reprezentanții republicii Moldova s-au informat despre gestionarea deșeurilor cu mercur la nivelul Uniunii Europene, managementul deșeurilor în comunitățile germane.

Delegația moldovenească a vizitat Agenția Federală de Mediu, unde s-a familiarizat cu modul de organizare și funcționare a instituției, cu modul de monitorizare a mercurului, raportarea emisiilor din deșeurile cu mercur sau cu compuși de mercur. Au fost discutate aspectele practice privind mecanisme, proceduri și alte instrumente de cooperare moldo-germană în domeniul gestionării deșeurilor cu mercur.

Sursa:mediu.gov.md