Mesajul Ministrei Mediului cu prilejul Zilei Mondiale a Presei

Ziua Mondială a Presei, stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru ziua de 3 mai, a consacrat o dată în plus dreptul la libertatea de exprimare, stabilit de articolul 19 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, din 1948.

În fiecare an, pe 3 mai, marcarea acestui eveniment este un prilej de a conștientiza importanța unei prese libere pentru dezvoltarea armonioasă a societăților democratice, a rolului crucial pe care îl au jurnaliștii în monitorizarea critică a activității structurilor de stat, în abordarea problemelor stringente cu care se confruntă societatea și în identificarea, prin eforturi comune, a unor soluții viabile.  

Problemele de mediu fac parte indisolubilă din provocările esențiale cu care se confruntă omenirea și fiecare societate în parte, inclusiv cea moldovenească. Iată de ce și jurnaliștii moldoveni acordă o atenție deosebită și sporită tematicii de mediu. Ministerul Mediului este recunoscător tuturor jurnaliștilor specializați în tematica de mediu pentru eforturile de a semnala provocările din acest domeniu, de a alerta societatea și de a o face mai conștientă cu privire la necesitatea de a reduce impactul nefast asupra mediului, atât din partea agenților economici ce desfășară activități cu efecte poluante, cât și din partea fiecărui cetățean în parte. Numai cu eforturi comune pot fi soluționate problemele de mediu, care de multă vreme constituie o chestiune de securitate națională – de supraviețuire a generațiilor de mâine.

Felicitări întregii bresle jurnalistice din Republica Moldova, care se poziționează pe locul 28 din 180, în Indicele privind Libertatea presei la nivel mondial. Mass-media moldovenească se constituie într-o verigă indispensabilă de legătură între structurile de stat și societate. Contăm pe oamenii de presă în identificarea noilor riscuri, în conștientizarea societății cu privire la gravitatea problemelor de mediu și în ajutorul acordat la conjugarea eforturilor în vederea soluționării lor.

Sursa: mediu.gov.md